Pimapen ahşap doğramaların yerine daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü pencere arayışı esnasın ortaya çıkmış pvc malzemesinden üretilen pencere sistemleridir. Ahşap ağaçtan üretilen pencerelere göre bir çok avantaj sağlar bunlardan bir kaçını söyle sıralayabiliriz. Isı yalıtımı sağlar ahşaba göre çok daha uzun ömürlüdür bakım masrafı ise sıfır denilecek düzeydedir.

Pvc sistemler uzun yıllardır Avrupa ve Amerikanın genelinde kullanılmakta Türkiye‘deki geçmişi yaklaşıl olarak 9 senedir yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağaç dan üretilen pencereler hem dünyanın geleceğini tehdit etmektedir dünya üzerinde orman kaynaklarının giderek azalması sonucu bilim adamları yıllardır ürünler geliştiriyordu yaklaşıl 20 yıl kadar önce dünya üzerinde ahşap pencereler için çok fazla ağaç kullanıldığının anlaşılması üzerinepvc tipi pencereler üretilmeye başlandı.

Üretime başlanmasından sonra pvc sistem pencerelerin çok büyük artılarının olduğu farkedildi. Ahşap pencerelerde hava şartlarından dolayı (yağmur,kar,rüzhar,soğuk vb) penceler kolay aşınmaktaydı her sene mutlaka boya ve vernik işlemini yapmak gerekiyordu her yıl bir masraf anlamına geliyor.

Ayrıca temizlik konusunda da çok büyük avantajlar sağladı. Hiç bir türlü hava şartlarından kesinlikle etkilenmeyen pvc sistemler sağlamlıklarına yıllar boyu koruyor. Bireyler olarak dikkat etmeniz gereken pimapen sistem alırken öncelikle çift cam yani ısıcam olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor ısıcam sayesinde ses ve hava yalıtımınıda sıfıra indirgemiş oluyorsunuz. Bir başka önemli nokta ise pimapenizizin profil kalınlığı piyasada kalite kalite çok şeşitli pimapen şirketleri bulunmakta içlerinden iyisini bulmak zor sizlere yardımcı olmak adına nasıl kalitesinden anlarız

Terleme Nasıl Engellenir?
PVC kapı ve pencere sistemlerinin avantajlarından bahsetmeden önce tüm kapı ve pencere sistemleri üreticilerinin ortak sorunu olan yapılarda nem su buharı terleme ve yoğuşma konusu detaylı olarak incelenmelidir.

Binalar bir çok dış tesirlere maruz kalırlar. Hava sıcaklığı hava rutubeti hava basıncı havadaki buhar basıncı rüzgar sis yağmur vs.. gibi bu etkiler bir pencereden istenilen özellikleri tayin ederler. Bir pencereden istenilen nitelikleri şöyle sıralayabiliriz.

1. Ucuz olmalı
2. Dayanıklı ve uzun ömürlü olmalı
3. Renk değiştirmemeli bakım istememeli
4. Isıyı iletmemeli enerji tasarrufu sağlamalı
5. Sesi taşımamalı absorbe etmeli konfor sağlamalı
6. Kullanım kolaylığı sağlamalı
7. Sağlıklı ortam oluşturmalı
8. Estetik olmalı güzel görünmeli
9. Mimari şekli temizlik için uygun olmalı.

Bu niteliklerin en önemlisi sağlıklı ortamlar oluşturmak olamlıdır. çünkü insan hayatıyla direkt etkileşen nitelik budur. Bütün bu özelliklere sahip olan bir pencere yapıldığında eğer yapılabilirse iç ortam ile dış ortam arası tamamen izole edilmiş olacaktır. İç ortamdaki hava hapis olacak hava temizlenemeyecektir. Bundan dolayı iç ortamdaki rutubet kaynakları tarafından üretilen nem dışarıya kaçacak yer bulamayacaktır. Böylece sağlıksız ortamlar olacaktır. Binalarda rutubetten korunmanın amacı içeride yaşayan insanlara daha sağlıklı ortamda yaratmak, rutubetten doğacak istenmeyen etkileri azaltmak ve binanın ömrünü arttırmaktır. Binalarda rutubet faktörleri birkaç tane olup bu faktörlerin etkisiyle rutubet sürekli sapmalar gösterir. Büyük ölçüde dış hava şartlarına (dış klima) iç ortam üreticilerine iç mekanın büyüklüğüne ve hava değişimine bağlı olarak rutubet artar veya azalır. İç ortamdaki rutubet üreticileri

Bina yapımında kalan rutubet

İç buhar üreticileri (banyo mutfak vs.)

Yaşayan canlıların çıkardığı rutubet

Bitkilerin çıkardığı rutubet

Halk arasında rutubet olarak adlandırılan olay, hava içerisindeki buhar halinde bulunan sudur. Aşağıda anlatılacağı gibi hava içinde ki su buharı miktarı, ortam sıcaklığına bağlı olarak değişir. Kapalı yaşam mahallerinde sıcak olan bölgelerde ısınan havanın su buharı basıncı yüksek olduğundan, soğuk bölgelere doğru akın eder. Binalarda, konutlarda veya diğer yaşanılan ortamlarda en soğuk bölgeler, dış cepheye komşu bölgelerdir. Bunlar cam, pencere ve cephe duvarıdır.

İç ortamda ısınan ve hareket halindeki hava bu soğuk yüzeylere rastladığında, içindeki su buharının bir kısmı o yüzeyde soğuşarak su olarak açığa çıkar ve yüzeylerde terleme oluşur. ülkemizin inşa edilen binalarda su buharı yoğuşması (kondansasyon) ve bu nedenle ortaya çıkan her türlü zararlara karşı önlem alınması oldukça yenidir.

2000’li yıllarla birlikte insan sağlığı ve konforu önem kazanmış, bina inşa tekniklerinde yenilikler ve farklılaştırma lar yapılmıştır. Endüstriyel gelişme sonucu meydana çıkan yeni şartlar, yapılarda yoğuşmaya sebep oluşturmaktadırlar. Eski yapılarda duvar kalınlığının fazla olması bir dezavantaj olmasına rağmen, gerekli ısı yalıtımını sağladığı gibi, genellikle emicilik (difüzyon) direnci az taş, tuğla, kireç, kerpiç, sıva gibi malzemeler kullanıldığından, su buharının içeriden dışarıya kaçısında fazla bir direnç göstermediği için yoğuşma oluşmayabiliyordu. Günümüzde modern konstüksiyon metodlarının kullanılması, duvarların incelenmesi ve taşıyıcılık (duvarlardan nefes alma) görevlerinin kalkmasına sebep olmuştur. Bu duvarlarda difüzyon sırasında buharın kolaylıkla yoğuşma sıcaklığının altına inerek su haline gelmesine ve duvarlarda terlemeye sebep olmaktadır. Enerji tasarruf ve ses yalıtımı için difüzyon direnci yüksek duvarlar gerekirken, yoğuşmayı engellemek için difüzyon direnci az duvarlar gereklidir. Bu ikilem inşaat teknolojisinde henüz tam olarak çözülmüş değildir. Bu nedenle günümüzde duvarların ısı geçirgenlik direncinin yükseltilmesi ve duvar iç yüzeyindeki terlemenin önlenmesi için duvarlar tabakalı olarak yapılmaya ve ısı yalıtım malzemeleri kullanılmaya başlanmıştır. Fakat maaliyeti arttırdığı ve işçilik için uygulamada yanlışlar yapılmakta ve alınması gerekli bir kısım önlemler alınmamaktadır.

Dış duvarların yapıyı dış etkilerden korumak amaçı ile yapılan mozaik seramik cam gibi buhar geçirmeyen malzemelerle kaplanması, içeriden dışarıya doğru hareket eden su buharının duvar içinde yoğuşmasına sebep olup kaplamalarla çatlamalara patlamalara renk değişimleri gibi bir çok arızaların ortaya çıkamasına neden olmaktadır. Eski yapılarda kat yükseklikleri mahal boyutları bugünkülerden çok fazla olduğundan insan başına düşen hava miktarı fazla, rölatif nemlilik oranıda düşük olmaktaydı. Ayrıca eski binalarda her odada ocak şömine baca gibi nemli havayı dışarı atacak sistemler mevcutken, günümüz yapılarında odaların havalandırılması yeterli olmamakta ve havanın neminin yüksek kalmasına sebep olmaktadır.

Zamanımızda daha küçük hacimlerde daha çok insan yaşamakta yemek pişirme çamaşır yıkama kurutma ve banyo olma gibi ihtiyaçlar aynı yapıda giderilmektedir. Genellikle evlerde kullanılan gaz likitgaz hava gazı ve doğal gaz gibi yakıtlar karbonhidrat asıllı olduklarından yanma esnasında önemli miktarda su buharı çıkarırlar bu da rolatif nemin artmasına sebep olmaktadır. Hep yapı elemanı gibi dış duvarlardan da iç ve dış buharı basınç farklılıklarından dolayı bünyesinden su buharı geçişi söz konusudur. Bu difüzyon olayı sırasında su buharı ısı kaybederek yoğuşur ve duvar içinde kalarak duvarın nemlenmesine neden olur. özellikle yağlı boya esaslı boyalarla iç duvarın boyanması veya plastik esaslı duvar kağıtlarının kullanılması duvarların su buharı difüzyon geçirkenliğini imkansız kılar. Binada oluşan su buharı duvarlar tarafından emilemez ve ortamdaki rölatif nem oranı yükselir. Pencerelerde, kanat-kasa aralıklarının fazla olması hava akışını (infiltrasyon) arttırır ve aşırı nemliliğin oluşmasına engel olur. Söz konusu hava akışı yapı içinde doğal havalandırma işlevi yapıp, hava içinde ki nem oranını dengeler. Oysa PVC doğramalarda ısı, ses ve su yalıtımını sağlaması amacıyla kullanılan kauçuk contalar %100 sızdırmazlık sağladığından menliliğin infiltrasyonla azalma şansını tamamen ortadan kaldırır.bu nedenle rölatif (bağlı) nem fazlalığı yoğuşmanın ve terlemenin oluşmasını arttırır.

Binaların çözülemeyen bu probleminin aşılması kullanıcıya kalkmaktadır. Kanatlar açılarak, uygun zamanlarda, periyodik olarak havalandırılması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Söz konusu havalandırma işleminin kullanıcının kontrolünde, istediği uıygun zamanlarda yapılabilmesi için en uygun sistem çift açılım sistemleridir. Ayrıca havalandırmanın nem oranını dengelemesi yanında insan bünyesinin ihtiyacı olan temiz havayı sağlaması bakımından da çok önemlidir. çift cam uygulamarında terleme olmaz diye bir kayıt yoktur. Terlemenin oluşması için ortam sıcaklığı, nem oranı ve yüzey sıcaklığı en önemli etkilerdir. Ortamdaki içindeki su buharı bulunan havanın temas ettiği yüzey sıcaklığı yoğuşma noktası sıcaklığının altında ise o yüzeyde terleme başlar. Camlarda ve duvarlarda bu nedenle terlemeler oluşur. %60 nem ihtiva eden 10ºC sıcaklığındaki havanın, camda terleme yapması için camın yüzey sıcaklığının 7ºC’ye düşmüş olması gerekmektedir. Oysa %90 nem ihtiva eden 10ºC sıcaklıktaki havaının, camda terleme yapması için camın yüzey sıcaklığının 9ºC’ye düşmesi bile yeterlidir. Yani oda sıcaklığı 20ºC ve nem oranı %95 ise cam yüzeyi 19ºC olduğunda terleme başlayacaktır. Ama yine aynı sıcaklıkta nem oranı %60 olduğunda cam yüzeyi sıcaklığı 12ºC’ye kadar terleme başlamayacaktır. Bu da demek oluyorki terlemenin önlenmesi için en etkili yöntem nem yüzdesinin daima düşük tutulmasıdır. Yapı elemanları yüzeylerinde oluşacak terlemeyi önlemek için birkaç değişik metot uygulanabilir.

Yapı elemanlarının ısı direncini fazlalaştırmak yani bina içindeki ısıyı arttırmak (20-22ºC) gerekirse duvarlara ısı yalıtımı ilavesi yapılarak duvarın yüzey sıcaklığını arttırmak mümkündür.

İç havanın bağlı nem oranını azaltmak. İç ortam rutubet üreticilerini azaltmak. Havalandırma sistemleriyle ortamdaki su buharının dışarı atılmasını sağlamak.

İç buhar üretici kaynakların bulunduğu ortamların pencere açılması veya aspiratörler aracılığı ile havalandırılmasını sağlamak.

İç buhar üretici kaynakların bulunduğu ortamların kapılarını kapalı tutarak nemin diğer ortamlara taşınmasını önlemek.

Bina içinde yaşanılan ortamlarda kesinlikle çamaşır kurutmamak, mecbur kalınıyorsa çamaşır kurutulan ortam kapısı kapalı tutmak.

Terleme olan yüzeyi suni olarak ısıtmak.

Terleyen yüzeyleri cebri olarak havalandırarak, sıcak havanın bu yüzeye hareketlenmesini sağlayıp ısısını arttırmak.

Bina içinde değişik yerlere ısı kaynakları koyarak, kapıları açık tutarak ortam sıcaklığının her yerde aynı olmasını sağlamak.

Gaz sobası katalitik gibi su buharı üreten ısıtıcıları kullanmamak.

Isı kaynakları üzerine çaydanlık vs. gibi buhar üretici kaynaklar koymamak, su ısıtmamak. · Ortamın günde en az üç kere 15’er dakika havalandırılmasını sağlamak.

Günün belli saatlerinde çift açılım pencereleri vasistan durumuna getirip ortamın havalandırılmasını sağlamak.

Yukarıda sıralanan önlemlere gerekli önem verilirse, daha sağlıklı ortamlara kavuşmak mümkün olacaktır.

Garantisi Varmı ?
Pencereler, bir inşaatın hem maddi hem uygulama hemde işlev olarak en önemli kalemlerinden biridir. Dolayısıyla mimar ve müteahhitler binalrında pencereyi kullanmadan önce epey düşünür, üzerinde dururlar.
Binanın görüşünü ve yalıtımını etkilemenin yanısıra durgun görünseler bile çalışan aksamı ve mekaniği olan birer cihazdırlar. Bu sebeple pencerelerin önemi düşündüğümüzden daha fazladır. Gelişen mimarı kavramlar ve inşaat teknikleri, değişen ekonomik durum ve anlayışla bu gün bir pencereden beklenilenlerin artmasını sağlamıştır. Sözgelimi kullanılan malzemelerin doğa ve çevre bağlantıları, ilk maaliyet, işletme maliyeti ve işletme maliyetine etkileri gibi ekolojik yaklaşımlar ile son çeyrek asırda kısmen pencerenin yerini alan giydirme cephe (curtain woll) ve şeffaf çatı örtüleri (skyligt) gibi başkaca özellikleri ve teknik gerekleri olan bir nevi yapının ana esprilerine yön veren imalatlardaki gelişmeler, bu beklentilerdeki önemin vurgulanmasına yeterli olacaktır.

Pencerelerin imalatında ilk olarak kullanılan malzeme doğal olarak ahşaptır, daha sonra sanayinin gelişmesi sırasıyla demir alüminyum sert PVC ve kompozit malzemeleri pencere imalatında kullanmaya yönelmiştir. Bunlardan ahşap alüminyum ve PVC dünyada pencere imalatında kullanılan malzemelerin %95’inden yüksek bir kısmını oluşturmaktadır.

Yukarıda pencerelerin tamamına yakınında çoğunlukla 3 değişik malzemenin kullandığını vurgulanmıştır. Bu malzemelerin hangi sebeplerle tercih edildiği ve pazardaki yerini belirtecek olursak öncelikle bu malzemelerin gelişmiş ülkelerdeki yerlerine bakalım;

Bize yakın olan ve teknoloji transferlerinde ilk tercih edilen Avrupa ülkelerinde sert PVC büyük bir oranla başı çekmektedir. Tüm gelişmiş ülkelerde göze çarpan husus şudur. Fiyat fiyat olarak en pahalı durumdaki alüminyum iş yeri ofis ve kamu binalarında özellikle giydirme cephe çatı şıklığı ve özel-dizayn pencerelerin, mimariye uygun olarak yapılmasında kullanılır. Alüminyum’ın konutlarda kullanımı yok. Denecek kadar azdır. Eskiyen pencerelerin yenilenmesi işinde önceleri kullanılan alüminyum bu pazarı daha çok PVC ve ahşap kompozit malzemelere bırakmıştır.

PVC ucuz ve bakım gerektirmeyen bir malzemedir. Daha çok değiştirme işlerinde ve konutlarda kullanılır. En başta ülkemizde yeni yapılanma konut imalatı gelişmiş ülkelerden daha fazla olduğu için üretilen pencerelerin çoğu değiştirme işinde değil yeni binaya takılmaktadır. PVC pencerelerin ülkemizde 14 sene gibi sene gibi kısa bir geçmişi olmasına rağmen hızla yaygınlaşmış ve irili-ufaklı 70 civarında sistem üreticisi firma bugün pazardaki yerini almıştır. PVC pencereler konutlarda, bayındırlık bakanlığı şartlarıyla yapılan resmi binalarda, otel ve hastahanelerde yaygınlaşmıştır. Fakat PVC’nin en önemli vazifelerinden birinin yaygın bir şekilde konutlarda ve resmi binalarda eski pencerelerin değiştirilmesi işinin başlatılmış olmasıdır. Böylece PVC kendine özel bir pazar oluşturmuştur.

Isı Yalıtım Değerleri
Kapalı mekanların ısıtılması ve soğutulmasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, mekanın yapı elemanlarının ısı iletkenlik özelliğidir. Bina içi ısıtma ve soğutma veriminin yükseltilmesi için seçilecek en etkin yollardan biri tercihen “yalıtkan” malzemelere yönelik olmasıdır. PVC bu malzemelerden biridir. PVC’nin ısı iletkenlik katsayısı 0,13 kcal/mh C0 dir. Aynı tabloda metallerin yüksek düzeyde iletken bir malzeme olduğu ise çok açık bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle Bayındırlık Bakanlığının, 30 Ekim 1981 tarihli yönetmenliği ile Türkiye çapında doğrama malzemesi olarak metal kullanımı kısıtlanmıştır. PVC Doğrama kullanıldığı zaman;

Pencerelerdeki ısı kaybı, ahşaba göre %33-35, normal alüminyum doğramaya göre ise %25-39 oranında azalmaktadır.
Kalorifer tesisatında özellikle radyatör dilimi ve grubu azalmakta, kazan küçülmekte, ısınma ve tesisat malzemeleri düşmektedir. Diğer malzemelerin çift camlı maxsimum ısı yalıtım değerleri ise tabloda görülmektedir.
Pvc Pencere Sisteminde Isıcam kullanıldığında ısı yalıtım değeri 2.5 W/m K. Olan bu değer çoğu Avrupa ülkesinde kabul edilen standart değerlerin üzerindedir.
Pvc Pencere Sisteminde ısı tasarrufu ise %46 dır.

Darıca, Bayramoğlu, Gebze ve çevre bölgelerde Bilge Cam tarafından Pimapen, PVC Cam sistemleri hizmeti vermektedir.

Yukarı

Kantar Programı Tır Kantarı